Coaching

Trainer/Coach/begeleider

Toen zijn oudste zoon Jochem ook ging tafeltennissen begon het echter ook op andere vlakken op tafeltennisgebied weer te kriebelen bij vader Gerald. Vanaf dat moment ging hij weer elk weekend op pad en bracht hij zijn persoonlijke passie over op de jeugd van TTV Herpen. Naast het coachen tijdens wedstrijden van de jeugd, ging hij ook training geven. De passie sloeg weliswaar niet altijd aan bij de betreffende speler(tjes), maar viel zeker wel op in de tafeltenniswereld. Een kale, mank-lopende man is natuurlijk sowieso al een opvallende verschijning in een volle sporthal. Zijn vlotte en persoonlijke babbel en het benoemde fanatisme waren de andere factoren die ervoor zorgden dat zijn trainers- en coachkwaliteiten (gelukkig) niet enkel bewaard bleven voor de Herpse jeugd.

Van Herpen tot Zoetermeer en verder…

Elke vader ‘langs de lijn’ denkt van zichzelf dat hij het team van zijn zoon of dochter persoonlijk naar de overwinning moet en kan schreeuwen. Ze willen hun eigen passie en fanatisme overbrengen op hun kinderen. Een logische denkwijze, maar helaas werkt het in de praktijk in vele gevallen averechts. Door een verkeerde aanpak en zelfoverschatting is het plezier bij menig sportend kind in de loop der jaren verdwenen. Welke vader denkt immers niet van zichzelf dat hij zomaar de coach van Ajax, PSV of Feyenoord zou kunnen worden?!

Gerald heeft dat beide juist wel voor elkaar weten te krijgen. Hij heeft niet alleen zijn eigen kinderen, maar ook vele andere (soms uiterst lastige…) spelers met succes begeleid in hun sportieve carrière. Presteren werd daarbij een steeds belangrijkere factor, maar het plezier en de menselijke kant bleven altijd belangrijke uitgangspunten in de begeleiding van Gerald. Met die visie heeft hij het geschopt tot coach van de kampioen van Nederland.

Met zijn andere zoon kwam hij terecht bij Tafeltennis Nijmegen, waar hij het team van Jelco ging coachen. Vervolgens werd Gerald coach van het eerste team van de club en nam hij ook de individuele begeleiding en coaching van diverse talenten op zich. De varkenshandelaar uit Herpen was nu niet alleen een bekend fenomeen als tafeltennisspeler, maar nog meer als coach. Een weekend bestond daarmee dikwijls uit drie dagen vol met tafeltennis. En dan zijn de diverse bestuurlijke functies binnen de tafeltenniswereld nog niet eens ter sprake gekomen. Ohw, en Gerald werkt sinds enkele jaren ook voor Game11/Butterfly, een bedrijf dat tafeltennisartikelen verkoopt. Het etiket ‘uit de hand gelopen hobby’ kan zonder twijfel op zijn kale voorhoofd geplakt worden.

De bekroning op zijn carrière als coach volgde in 2015, toen hij benaderd werd om coach te worden van meervoudig landskampioen Enjoy&Deploy Taverzo uit Zoetermeer. Hier kreeg hij de kans om te werken met de beste spelers van Nederland, aangevuld met spelers van diverse nationaliteiten. Daarbij kwamen uiteraard ook andere aspecten kijken dan enkel het overbrengen van passie en motivatie. Door dit avontuur leerde hij op 52-jarige leeftijd ook zichzelf nog beter kennen. Zo moest hij plots ook in het Engels leren coachen en interviews geven.

In mei 2016 werd Gerald als coach kampioen van Nederland met dit team. Natuurlijk hebben de spelers dat zelf gepresteerd, maar uiteraard speelt een goede coach en begeleiding daar een zeer belangrijke rol in.

Met dit kampioenschap was de cirkel voor Gerald ook rond. Ruim 10 jaar geleden was hij begonnen met het coachen van zijn zoon Jochem en nu coachte hij de landskampioen. Het bracht hem vanuit Herpen naar vele bestemmingen in het hele land, met Zoetermeer als eindstation. Er was weliswaar niet direct de intentie om te stoppen met coachen, maar vanaf medio 2016 sloot Gerald zich aan bij het Cto Papendal. De focus kwam daarmee nog meer op zijn eigen tafeltennis carrière te liggen. De combinatie met coaching en begeleiding op topniveau werd daardoor niet meer mogelijk, en dus is Gerald anno 2017 niet meer actief als vaste coach of begeleider. Keert hij in de toekomst wellicht nog terug in dit vak? Ik denk dat u die vraag inmiddels zelf kunt beantwoorden.