Belgian Open 2017

Gouden medaille tijdens Belgian Open

Bij de Belgium Open in Sint-Niklaas heeft Gerald in de teamwedstrijd een gouden medaille behaald, samen met zijn gelegenheidspartner Krzysztof Zylka uit Polen. In de beslissende wedstrijd wonnen zij met 2-1 van het als eerste geplaatste Belgische/Duitse duo Brands/Didion. Met de bronzen medaille was Gerald ook in het enkelspel succesvol.

Met slechts zes deelnemers in de rolstoelklasse vijf was het internationale toernooi in Belgiƫ niet erg goed bezet in de breedte. Wel waren er enkele toppers aanwezig, onder wie nummer 4 van de wereld Valentin Baus. In het enkelspeltoernooi startte Gerald tegen hem, wat niet erg goed ging. Uiteraard mede vanwege het sterke spel van de Duitser, maar Gerald was ook nog niet helemaal met zijn hoofd bij de les. Mede door alle drukte rondom de start van de crowdfundcampagne kostte het hem wat moeite om voor de volle 100% de aandacht op de wedstrijd te hebben. Een harde 3-0 nederlaag.

Het bleek een goede wake-up call te zijn, want in de tweede wedstrijd ging het stukken beter. In het duel met de Engelsman Bullen werd bepaald wie er als tweede (samen met Baus) door zou gaan naar de halve finales. Opvallend gemakkelijk won Gerald met 3-1 van de nummer 37 van de wereldranglijst, van wie hij twee jaar geleden nog had verloren. In de halve finale kwam hij met de Belg Bart Brands (WR nr. 11) een bekende tegen. Helaas bleek Brands nog een maatje te groot, maar de setstanden geven aan dat het een close wedstrijd was: 14-12, 12-10, 11-8. Tevreden over zijn niveau nam Gerald de bronzen medaille in ontvangst.

Teamwedstrijd

Vaste teamgenoot Sem Roelofs was niet van de partij in Sint-Niklaas en dus was Gerald op zoek gegaan naar een gelegenheidspartner. Die vond hij twee dagen voor het toernooi (via Facebook Messenger) in de Pool Krzysztof Zylka, nr. 14 op de wereldranglijst in klasse 4. Tijdens dit toernooi werd de teamwedstrijd een combinatie van klasse 4 en 5, waarbij er vier deelnemende teams waren.

Al snel bleek het Pools/Nederlandse duo een gevaarlijke tandem. Zowel de Fransen als de Britten werden met 2-0 verslagen, en omdat ook het Belgisch/Duitse duo met diezelfde score van deze teams hadden gewonnen, werd de ontmoeting met hen beslissend voor het goud. Het dubbelspel (de eerste wedstrijd) was direct van cruciaal belang. Niets duidde erop dat Gerald en Krzysztof nog weinig ervaring hadden samen, want dit dubbelspel ging met 3-0 gewonnen tegen het sterke Belgische duo.

Vervolgens moest Gerald het opnieuw opnemen tegen Bart Brands. Ook nu een goede partij waarover hij tevreden is, maar helaas wel een nieuwe nederlaag. De sterke Pool won vervolgens wel van Didion en daarmee was de eerste internationale gouden medaille een feit!

Kijk hier voor de foto’s!