Wat verwachtingen al niet met je kunnen doen

De twee toernooien in Slowakije (Bratislava) en Slovenië (Lasko) vielen perfect achter elkaar en werden dus beide gespeeld door Gerald. Het werd geen dubbele trip om lang te onthouden, want zonder goede resultaten en met een overwegend teleurstellend gevoel in de koffer keerde Gerald weer terug op Schiphol afgelopen zondag.

Het laatste toernooi in Italië was erg goed verlopen met veel kansen op winst tegen hoog geplaatste spelers en een boost voor het zelfvertrouwen. De dubbele trip naar Slowakije en Slovenië zou voor een vervolg op dat toernooi moeten zorgen. Dat was de gedachte en verwachting bij Gerald vooraf.

Slowakije (3-6 mei)

Het toernooi in Bratislava werd niet ondersteund door Team NL en dus trokken Gerald, teamgenoot Sem en Dustin met z’n drieën op eigen kosten naar Slowakije. Een sterk bezet toernooi, getuige de poule-indeling voor Gerald. Met wedstrijden tegen Palikucia (Servië, WR: 3) en Sarand (Amerika, WR: 33) geen gemakkelijke opgave. Tegen de Serviër is het bovendien erg vervelend om te beginnen, vanwege zijn speelstijl. Een vuist kon er niet gemaakt worden door Gerald en het mindere gevoel nam hij ook mee in de wedstrijd tegen Sarand  waarin vooraf veel meer kansen toegedicht waren om voor winst mee te doen. Twee verliespartijen betekende een teleurstellend en frustrerend gevoel, alsmede uitschakeling in het enkeltoernooi.

Het teamtoernooi op dag 2 begon een stuk beter. De toernooien en Slowakije en Slovenië hebben bovendien uitgewezen dat het dubbelspelduo Gerald/Sem steeds beter wordt en nu zelfs ook een topduo heeft verslagen. Urhaug (WR: 5) en Spivey (WR: 7 ) werden in een ware thriller verslagen (13-11 in de vijfde na een 3-9 achterstand). Een knappe prestatie! Helaas gingen de enkelpartijen tegen deze toppers wel verloren, maar de mooie dubbelspel zege is er wel degelijk eentje om te koesteren en verder op te bouwen.

De andere landenwedstrijden tegen Servië en Frankrijk werden op dag 3 gespeeld. Tegen de Serviërs lag de meeste kans op algehele winst. Helaas was dat net de wedstrijd waarin het dubbelspel bij Gerald en Sem wat stroever verliep. Dat bleek een dure nederlaag, want zoals verwacht ging de enkelpartij van Sem tegen Zelen (staat niet op de wereldranglijst) gewonnen en was Gerald niet bij machten om Palikucha(WR;3) te verslaan. Wel was de partij duidelijk beter dan die tijdens het enkeltoernooi ( gamewinst en kansen in game 3 en 4 ). Gevolg: een iets positiever gevoel. De ontmoeting met de sterke Fransen was daarna een lastigere horde, die dan ook in het dubbel  weinig eervol verliep en Gerald in het Enkelspel tegen Delarque (WR 13 klasse 4 ) prima partij gaf maar met 1-3 de tegenstander de hand moest schudden , dit betekende een 0-2 verlies  voor het Nederlandse duo. Ook in het landentoernooi dus uitschakeling in de poulefase.

Slovenië (9-12 mei)

Het toernooi in Slowakije kende een slechte start voor Gerald. Ondanks dat het daarna beter ging, nam hij dat toch mee gedurende het gehele toernooi. Zaak dus om dat in Lasko, Slovenië beter te gaan doen. Een loodzware poule maakte die opgave echter niet gemakkelijker. Wereldtoppers als Spivey (WR: 7 ) en Ozturk (WR:6 ) zijn niet zomaar even te verslaan. De Brit had voor deze wedstrijd een goede coach, waardoor hij tactisch beter speelde dan in Slowakije tegen Gerald. Opnieuw een slechte start en een 3-0 nederlaag was het gevolg. Ook Ozturk uit Turkije was simpelweg een maatje te groot, al was de tegenstand in die partij wel beter vanuit Herpse kant. Het vervelende aan de loting was bovendien dat de derde tegenstander in de poule opnieuw de Amerikaan Sarand was. Op papier een opponent tegen wie mogelijkheden zijn, maar het bleek tijdens beide toernooien een tegenstander die Gerald niet bepaald ligt. Drie nederlagen later was het gevoel opnieuw teleurstellend. Pech met de loting en wellicht wat te hoge verwachtingen vooraf?! De harde cijfers waren er uiteraard niet minder om.

Tijdens de landenwedstrijden kwam die opgestapelde frustratie en teleurstelling er af en toe wel uit. Zowel in positieve als in negatieve zin. Gerald probeerde zijn hoofd leeg te maken en te blijven knokken voor de resterende  partijen. Bovendien voelde hij zich fysiek nog erg goed en dat na twee toernooien direct achter elkaar. Tijdens eerdere toernooien was er vaak wel sprake van last aan bijvoorbeeld de armen tijdens de laatste wedstrijden. Opnieuw bracht de loting geen gemakkelijke opgave. De sterke Fransen waren alweer de tegenstanders, waarbij er weliswaar kansen lagen, maar geen overwinningen. De laatste teamwedstrijd tegen Zweden speelde Gerald in de laatste enkelpartij tegen de Zweed Olsson (WR: 44 ). Een partij die gewonnen moest worden, gezien de plek op de ranglijst en de eerdere ontmoetingen. Het was niet eenvoudig, want bij een 2-0 en 5-1 achterstand leek het een moeilijk verhaal te worden. Toch bleef Gerald knokken en wist hij de partij alsnog over de streep te trekken. Een prestatie om trots op te zijn, zeker na twee moeizaam verlopen weken. Hierdoor werd de ontmoeting tegen Zweden met 2-1 gewonnen en eindigden we als derde in de poule, terwijl we vooraf als vierde geplaatst stonden.

Conclusie na twee weken: Niet met (te hoge) verwachtingen aan een toernooi beginnen, maar met specifieke taken & doelen werken! Op naar het toernooi in Barcelona, vertrek op 7 juni samen met Ilonka.