Bronzen medaille primeur voor Gerald en Sem

Tussen 15 en 18 november was Gerald, samen met een flinke vertegenwoordiging van Team NL, aanwezig bij het para wereldranglijsttoernooi in Almeria, Spanje. Het werd een succesvol toernooi met de bronzen medaille in de landenwedstrijd als beloning.

In het warme Almeria was het mooie Barcelo hotel de ideale uitvalsbasis voor Team NL. Gerald kreeg in het enkelspel een mooie poule voorgeschoteld. Tegen de Colombiaan Hector Castaneda Ossa was het vooral even spannend, omdat het een onbekende tegenstander was. Gedurende de wedstrijd bleek Gerald hem de baas te zijn en won hij met 3-0. Een lekkere start, altijd belangrijk!

De Engelsman Bullen is wel degelijk een bekende tegenstander. In Barcelona speelde Gerald een mooie wedstrijd tegen hem, en won hij, na een 2-0 achterstand, alsnog. Door de beelden van die partij nog eens terug te kijken was de tactiek bepaald. Gerald zat vanaf de start goed in de wedstrijd, had een goede mindset en bleef fel tot het eind. Een 3-0 overwinning en toch weer een mooie bevestiging dat hij weer een stapje verder is, in vergelijking met de vorige wedstrijd.

In de kwartfinale stond de nummer 11 van de wereld (Agus Sutanto) aan de andere kant van de tafel. Een mooie uitdaging op een mooi moment. De focus vooraf lag goed op het ‘gameplan’ en daarmee ging Gerald op de juiste manier de wedstrijd in. Na snel verlies in de eerste game, kwam Gerald in het tweede spel echt goed in de wedstrijd. Die won hij dan ook met 13-11. Het werd ook in game drie een gelijk opgaande strijd, waarbij nipt met 9-11 de winst naar Sutanto ging. Desalniettemin begon Gerald de vierde game weer prima, en nam een 4-0 voorsprong. Echter, vanaf dat moment was het alsof de koek plotseling op was en was Sutanto hem op alle vlakken de baas, 5-11. Een verwarrend slot van een prima wedstrijd, omdat deze vlotte gang van zaken in game vier uit de lucht kwam vallen. Uitschakeling in de kwartfinale dus, geen schande tegen de nummer 11 van de wereld. Opnieuw bleek dat Gerald prima mee kan in het niveau van een speler van dit kaliber. De evaluatiepunten komen dus ook steeds meer op details te liggen. Details die nog beter moeten, om ervoor te zorgen dat deze tegenstanders ook verslagen gaan worden.

Samen met Sem begon vervolgens het avontuur in de landenwedstrijd. Het sterke Roemenië werd in de dubbel het vuur aan de schenen gelegd. In een prima wedstrijd, vol met strijd en spanning, wisten Gerald en Sem dit dubbel glansrijk te winnen. Eén van hun beste wedstrijden samen!

Helaas kon in de enkelspelen daar geen winnend vervolg aan worden gegeven. De keuze in opstelling bleek achteraf ongelukkig, kijkende naar het speltype van de tegenstanders. Maar helaas heb je zelf uiteraard niets te zeggen over de opstelling van de tegenstander.

De tweede ontmoeting was tegen Spanje. Een aanmerkelijk minder sterk team. Maar daar schuilt ook de valkuil. Scherpte en goed spel is namelijk tegen iedereen benodigd om te kunnen winnen. Die was er bij de oranje mannen en ze wonnen dan ook overtuigend met 2-0. Eerste de dubbel en daarna won Sem zijn enkelpartij ook eenvoudig.

Daarmee was het team doorgedrongen tot de kwartfinale. Engeland, met de bekende namen Bullen en Gabriel, was daarin de tegenstander. Het ijzersterke dubbel van Gerald en Sem bleek ook hier weer onverslaanbaar, 3-0. Het eerste enkelspel was nu voor Gerald bestemd. Hij speelde opnieuw tegen Bullen, wat een stukje moeizamer ging dan in het enkeltoernooi. Het is vaak ook lastig om twee keer tegen dezelfde tegenstander te spelen in hetzelfde toernooi. Desalniettemin was het Gerald die met de overwinning aan de haal ging, en dus plaatste het team zich voor de halve finale.

Met reeds een medaille op zak begonnen de mannen tegen het sterke Indonesië. De vervelende en listige materiaalspelers van dit team bleken ook nu nog een onneembare horde. Het dubbel ging rap voorbij en werd met 3-0 verloren. In het enkelspel van Gerald kon hij prima partij bieden in de eerste game, maar na nipt verlies (15-17), verliep het in het vervolg van de wedstrijd een stukje minder.

De mannen hadden hiermee voor het eerst samen een medaille gewonnen tijdens een landenwedstrijd. Gerald won al vaker een medaille in de landenwedstrijd, maar dat was altijd met een andere partner. Het gehele toernooi verliep prima, maar helaas bleef die ene mooie overwinning op een topper nog even uit.